כדי להפיג כמה שיותר סימני שאלה ולייצר וודאות מרבית ככל הניתן – ריכזנו בשבילכם/ן את כל התשובות לסוגיות אקדמיות שמטרידות אתכם/ן בתקופה זו. עם זאת חשוב להבהיר, כי בנוסף להנחיות של משרד הבריאות, המוסדות האקדמיים מתמודדים עם האתגרים בדרכים שונות ולכן חשוב להיות כל הזמן מעודכנים מול המוסד שלכם/ן.
מקווים מאוד כי תשובות אלו יסיעו בהכוונה ויעזרו מעט ביצירת הוודאות. עם זאת, להרבה מהשאלות אין תשובות חד משמעיות ועל כן אנו מזמינים אתכם/ן להמשיך ולשאול אותנו ולהתעדכן בעמוד הפייסבוק והאינסטגרם.
איך יראו המבחנים בקמפוסים בהתאם להנחיות משרד הבריאות?
כרגע, בהתאם לתאריך 12.01.2021, הנחיות קבינט הקורונה ומשרד הבריאות אינן מאפשרות הגעה לקמפוסים. זאת אומרת, שאין אפשרות לקיים מבחנים פרונטליים במוסדות האקדמיה וכל המבחנים עוברים להיות באופן מקוון. אופן ההיבחנות המקוונת תקבע בכל מוסד אקדמי לפי בחירתו, אפשרויות הבחינה הנפוצות הן באמצעות תוכנת Moodle, Zoom ותוכנות טכנולוגיות לבחינות מרחוק. אנו בהתאחדות, מאמינים כי ניתן לצמצם את כמות הבחינה המסורתית וממליצים לעבור לאמצעי הערכה חלופיים שהם לא בחינה, כמו עבודות הבוחנות את הבנת החומר והמקוריות, מבחני בית עם זמן של כמה ימים לפתירתם ועוד.
כמו כן, גם לגבי בחינות ארציות פורסמו הנחיות חדשות. כדאי לעקוב מול הגוף המקיים את הבחינה. בנוגע לפסיכומטרי, יע"ל, אמיר"ם, בחינות מיון לרפואה ועוד ניתן לקבל מידע באתר מאל"ו.
אם שמעתם/ן משהו אחר או נתקלתם/ן בבעיה בנושא, מומלץ לפנות למחלקת אקדמיה באגודת הסטודנטים, לדיקאנט הסטודנטים, למחלקה הרלוונטית בתוך המוסד האקדמי או כמובן אלינו בכל ערוצי התקשורת.
מה ניתן לעשות אם אין לי את הציוד הטכנולוגי הנדרש כדי להיבחן בבחינה או סביבת בחינה ראויה?
בכדי להיבחן באופן מקוון, על הסטודנט להיות בעל רכוש טכנולוגי מסוים, לרבות מחשב, מצלמה, מיקרופון ותשתית אינטרנט תקינה. כמו כן, בשביל להיבחן, על הסטודנט לבצע את הבחינה בסביבת למידה נטולת רעשים וגורמים מפריעים, כמו דיירי הבית, רעשי רקע ועוד. ישנן סטודנטים אשר אין להם מקום שעונה על דרישות אלו, בעיקר לא בזמן שבתי הספר סגורים ולכן הילדים נשארים בביתם.
אם נתקלתם/ן בבעיה בנושא, מומלץ לפנות למחלקת אקדמיה באגודת הסטודנטים, לדיקאנט הסטודנטים, למחלקה הרלוונטית בתוך המוסד האקדמי או כמובן אלינו בכל ערוצי התקשורת.
מהן תוכנות טכנולוגיות להיבחנות מרחוק והאם חייבים להשתמש בהן?
המעבר הרחב להערכות חלופיות ומבחנים מקוונים הביא לחשש בקרב המוסדות להשכלה גבוהה כמו גם בקרב הסטודנטים/ות לפגיעה בטוהר הבחינות. לאור חשש זה, פנו חלק מהמוסדות האקדמיים למציאת פתרונות טכנולוגיים שיבטיחו את טוהר הבחינות במבחנים המקוונים. אחת הדרכים היא שימוש בתכנות טכנולוגיות להיבחנות מרחוק. אנחנו בהתאחדות הוצאנו נייר עמדה שמבקש מהמוסדות להשתמש בחלופות אחרות לשם בחינת הידע של הסטו' ואנחנו סבורים כי שימוש בתכנות אלה לא מידתי. בימים האחרונים יצאה גם טיוטא מטעם הרשות להגנת הפרטיות ומשרד המשפטים שמגבה עמדה זו. בכל מקרה, אין אפשרות לצלם ולהקליט סטו', לשמור את המידע האישי שלו ללא הסכמתו, הסכמה שצריכה להיות חופשית. לכן, במידה והמוסד שלכם משתמש בתכנה מסוג זה דעו שהמוסד מחוייב לבקש את אישורכם וכי יש לכם את הזכות להתנגד. לשם כך על המוסד להעמיד חלופה הוגנת שאינה פוגעת בזכויותכם.
אם אני בעל/ת לקות למידה המקשה עלי בסביבת למידה והיבחנות מקוונת מסוג זה?
בדיקאנט הסטודנטים של כל מוסד לימוד, ישנו מדור האמון על התאמות ועזרה לסטודנטים וסטודנטיות המאובחנים כבעלי לקויות למידה שונות. כל מוסד מציעה פתרונות ייחודים לסטודנטים וסטודנטיות בעלי לקויות למידה. אם אתם/ן מרגישים/ות שלא ניתן לכם/ן המענה הראוי, או לחילופין, יש לכם/ן רעיון לפתרון שיוכל להקל על הלמידה בסיטואציה זו, נשמח לשמוע מכם/ן ולנסות לעזור ככל הניתן.
בינתיים, הנה קישור לאפליקציה של "תמלול בזמן אמת" שניתן להוריד בטלפון ולשים ליד המחשב בעת השיעור המקוון – האפליקציה יודעת לתמלל בעברית את כל הנאמר בשיעור ואף לשמור את המלל.
מה לגבי איסור יציאה לשירותים בזמן המבחן?
בעקבות החשש להעתקה במהלך הבחינה, ואי היכולת לעקוב אחר הסטודנט הנבחן כשהוא הולך לשירותים, חלק ממוסדות האקדמיה החליטו להגביל את ההליכה לשירותים ולתחום אותה בזמן מסוים. לדוגמא, רק במבחן שזמנם מעל שעה וחצי, תתאפשר יציאה לשירותים בהפסקה מוגדרת מראש. בנוסף, יש לקחת בחשבון, את העובדה כי ברוב מוסדות האקדמיה מחייבים את הסטודנטים להגיע בין שלושים לארבעים וחמש דקות לפני הבחינה, וזאת כדי לבדוק נוכחות, סביבת בחינה ועוד. בכדי לנסות להתגבר על בעיה זאת, ישנם מוסדות וקורסים מסוימים בהם הבחינה מחולקת לשניים ואפשרות זמן קצוב ליציאה לשירותים בין החלקים. פעולת ההפסקה היזומה של המבחן בשביל יציאה לשירותים, משבשת את הריכוז ומהלך הכתיבה של המבחן אצל הבוחן וכן פוגעת בחופש התנועה שלו ובאפשרות הבסיסית ללכת לשירותים. כרגע נושא זה נמצא בשלבי שיח בין אגודות הסטודנטים למוסדות האקדמיה, כדי למצוא פתרון ראוי לסוגיה זאת.
אם שמעתם/ן משהו אחר או נתקלתם/ן בבעיה בנושא, מומלץ לפנות למחלקת אקדמיה באגודת הסטודנטים, לדיקאנט הסטודנטים, למחלקה הרלוונטית בתוך המוסד האקדמי או כמובן אלינו בכל ערוצי התקשורת.
לפניות אקדמיות פרטניות, ניתן לפנות לכתובת המייל – [email protected]
האם ישנה נוכחות חובה בקורסים המקוונים?
חלק מהמוסדות האקדמיים ויתרו על חובת נוכחות בשיעורים המקוונים, בהתאם לאופי הקורס. ב30/3/2020 פורסמו הבנות משותפות להתאחדות, מוסדות ומל"ג, לפיהם המוסדות יגלו גמישות אל מול צרכים של סטודנטים שהם עובדים חיוניים, הורים וכד'. עם זאת, ישנם מוסדות או מחלקות ואף מרצים שמחייבים נוכחות חובה בקורסים. חשוב לנו להבהיר כי אנו רואים חשיבות רבה בכך שתיקחו חלק בשיעורים בזמן אמת, כך תוכלו לשאול שאלות, לדון בחומר ולהקל משמעותית על המרצים והמרצות, לא פשוט להם לדבר מול מסך ריק. אם אתם/ן נתקלים/ות בבעיה בתחום זה, מומלץ לפנות למחלקת אקדמיה באגודת הסטודנטים שלכם/ן במוסד, לדיקאנט הסטודנטים וגם אלינו וננסה לפתור את הבעיה.
האם ישנה חובה לפתיחת מצלמות בקורסים המקוונים?
תלוי בשיקול הדעת של המוסד האקדמי והמרצים, בדרך כלל, ההחלטה האם לדרוש פתיחת מצלמות או לא היא בידי המרצה, ולכן לא כולל את כל המוסד האקדמי, אלא רק קורסים ספציפיים. כמו כן, ההנחה שעומדת מאחורי הבקשה לפתיחת המצלמות היא העובדה כי מחקרים מראים שאיכות ההוראה משתפרת כשהמצלמות של הסטודנטים והמרצה פתוחות, מכיוון שכך ניתן לבצע דיון ולמידה אקטיבית. במידה ואתם/ן נתקלים/ות בבעיה בתחום זה, מומלץ לפנות לאותו מרצה, להסביר את הטיעון שלך ולנסות להגיע לפשרה בנושא, או לפנות למחלקת האקדמיה באגודת הסטודנטים במוסד שלכם/ן.
מה קורה עם קורסים מעשיים/מעבדות/הכשרות מעשיות/וכדומה?
נושא זה הוא אחד מנקודות התורפה העיקריות של התקופה האחרונה. ביטול השיעורים הפרונטליים וההגעה למוסדות הלימודים מובילה להשלכות מרובות. הפתרונות המוצעים של למידה מרחוק עשויים לצמצם מאוד את גודל הפגיעה בלימודים אקדמיים בסמסטר הנוכחי, אך עם זאת, למידה מקוונת לא נותנת מענה לכל הקורסים/מעבדות/הכשרות/אימונים/טיפולים שחייבים להתנהל באופן פיזי. בתאריך 23.11.2020 אושרו בועדת החינוך הנחיות אשר מאשרות הגעה של סטודנטים לקמפוס באישור המוסד האקדמי כל עוד השהייה של סטודנטים בקמפוס לא תעלה מעל 10% מסך כלל הסטודנטים הלומדים באותו מוסד. בנוסף, ועדת החינוך אישרה כי קורסים מעשיים, שלא ניתן לקיימם באופן מקוון בשל צורך בתשתיות או ציוד ייעודים הנמצא בקמפוס, התקיימו בקמפוס בקבות של עד 10 משתתפים (כולל אנשי סגל). כמו כן, קורסים נוספים יוכלו להתקיים בקמפוסים על פי גודל החדר, ככל שהחדר גדול יותר כך יותר משתתפים (חד של עד 60 מ"ר יוכל להכיר 15 משתתפים, חדר של 60-190 מ"ר עד 25 משתתפים וחדר גדול מ 150 מ"ר יכול להכיל עד 50 משתתפים). יש לציין, כי גם כאן, כל מוסד נותן פתרונות שונים- החל מדחיית הקורס בתקווה לשיפור במצב או קיום הקורס במתכונת חלופית, ועד ביטול מוחלט של קורסים והכשרות מסוג אלו. ביטול או דחיית הקורסים וההכשרות בהחלט יכולים להביא להשלכות שונות, החל בדחיית מועד סיום הסמסטר וכלה בחזרה על קורסים מסוימים. אנחנו בהתאחדות בהחלט מבינים את הבעייתיות במצב זה ומנסים לחשוב, להתעדכן ולהציע את הפתרונות שיקלו ויצמצמו את הפערים ככל האפשר וכן פועלים לקדם את פתיחת קבוצות לימוד בקמפוסים תחת מגבלות באופן וולנטרי. עם זאת, כפי שאתם/ן בטח מרגישות/ים, כל המשק במצב בעייתי ואינו יציב. לכן, חשוב להתאזר בסבלנות ולשמור על גמישות בסיטואציה. אם יש לכם/ן פניות ספציפיות בנושא, ניתן להפנות לאגודות הסטודנטים ואלינו, וכמובן שנשמח לשמוע על רעיונות ופתרונות שיוכלו לשרת את הסטודנטים והסטודנטיות בסיטואציה.
אם אין לי גישה למחשב אישי/אינטרנט איך אוכל להצטרף ללמידה המקוונת?
כשיש סגר והמוסדות האקדמיים סגורים, גם מרחבי המוסדות האקדמיים יהיו סגורים. בנוסף, אנו מודעים לעובדה כי לא בכל המוסדות מוצעים פתרונות וגם שחלק מהסטודנטים חזרו לגור בבית הוריהם, בעקבות המשבר הכלכלי, ושהוא עלול להיות רחוק מהקמפוס. לכן, אנו נאבקים במטרה להסדיר פתרון רוחבי לאוכלוסיות שאין להן גישה לאינטרנט. במידה ובמוסד הלימודים שלכם/ן לא מוצע פתרון כלל, חשוב מאוד להעלות את הנושא בפני אגודת הסטודנטים, דיקאנט הסטודנטים, או מולנו, על מנת שנוכל לנסות לטפל בכך בצורה פרטנית.
מה אם מבקשים ממני לחזור לקמפוס אבל אני בקבוצת סיכון/בהריון/בני משפחתי בקבוצת סיכון?
על פי הנחיות משרד הבריאות, סטודנטים וסטודנטיות המאובחנים בקורונה לא יכולים להגיע לקמפוס, עם זאת, חשוב מאוד שגם סטודנטים וסטודנטיות שבקבוצות הסיכון השונות או מתגוררים בביתם עם אנשים בקבוצות סיכון, יקפידו על השמירה על עצמם והסביבה. לכן, אם אתם/ן בקבוצות כאלו, ראשית כל מומלץ להשיג אישור רפואי המאמת זאת. שנית, חשוב מאוד לפנות למוסד (לדיקאנט הסטודנטים, למחלקה בה לומדים, לאגודות הסטודנטים וכדומה) על מנת להצהיר על הבעיה ולבקש את התחשבות והתאמה הנדרשת. אנו עובדים באופן רוחבי על הדרישה להקל מראש ולפרסם את ההתאמות לסטודנטים/יות הנמצאים/ות בקבוצות אלו.
אם אני לקוי/ת שמיעה המתקשה בשיעורים המקוונים?
על המוסד האקדמי בו אתה לומד לספק פתרונות בסיטואציה כזו, חשוב לפנות ולהציג את המקרה על מנת שהמוסדות יערכו לכך בהתאם. במקביל, אנו מנסים לחשוב על פתרונות מותאמים לאנשים עם כבדות שמיעה. אנו יודעים שישנן אפליקציות שמבצעות תמלול בזמן אמת, ומנסים להבין איך הן יוכלו להשתלב עם הפלטפורמות השונות ללימודים מקוונים. כאשר יהיה לנו יותר מידע בנושא נפרסם אותו לשימושכם/ן.
בינתיים, הנה קישור לאפליקציה של "תמלול בזמן אמת" שניתן להוריד בטלפון ולשים ליד המחשב בעת השיעור המקוון- האפליקציה יודעת לתמלל בעברית את כל הנאמר בשיעור ואף לשמור את המלל.
אם אני בעל/ת לקות למידה המקשה עלי בסביבת למידה מקוונת מסוג זה?
בדיקאנט הסטודנטים של כל מוסד לימוד, ישנו מדור האמון על התאמות ועזרה לסטודנטים וסטודנטיות המאובחנים כבעלי לקויות למידה שונות. כל מוסד מציעה פתרונות ייחודים לסטודנטים וסטודנטיות בעלי לקויות למידה. אם אתם/ן מרגישים/ות שלא ניתן לכם/ן המענה הראוי, או לחילופין, יש לכם/ן רעיון לפתרון שיוכל להקל על הלמידה בסיטואציה זו, נשמח לשמוע מכם/ן ולנסות לעזור ככל הניתן.
בינתיים, הנה קישור לאפליקציה של "תמלול בזמן אמת" שניתן להוריד בטלפון ולשים ליד המחשב בעת השיעור המקוון – האפליקציה יודעת לתמלל בעברית את כל הנאמר בשיעור ואף לשמור את המלל.
התפקידים הרלוונטיים אליהם ניתן לפנות במוסדות האקדמיים:
לרשימת המוסדות האקדמיים ופרטי יצירת קשר:
מכללת רופין: [email protected]
מכללת אפקה: [email protected]
אוניברסיטת אריאל: [email protected]
מכללת אורנים: [email protected]
האוניברסיטה העברית: [email protected]
מכללת ויצו: [email protected]
מכללת קיי: [email protected]
אוניברסיטת חיפה: [email protected]
האוניברסיטה הפתוחה: [email protected]
המכון הטכנולוגי: [email protected]
הקריה האקדמית אונו: [email protected]
מכללת אחווה: [email protected]
מכללת ספיר: [email protected]l.com
מכללת לוינסקי: [email protected]
מכללת דוד ילין: [email protected]
אקדמית תל אביב יפו: [email protected]
אוניברסיטת בן גוריון: [email protected]
אוניברסיטת תל אביב: [email protected]
ווינגט: [email protected]
שנקר: [email protected]
מכללת כנרת: [email protected]
מכללת עמק יזרעאל: [email protected]
הטכניון: [email protected]
אוניברסיטת בר אילן: [email protected]
מכללת עזריאלי: [email protected]
מכללת אשקלון: [email protected]
בית ברל: [email protected]
מכון לב: [email protected]
בצלאל: [email protected]
בראודה: [email protected]
המכללה למנהל: [email protected]
המרכז האקדמי למשפט ועסקים: [email protected]
המרכז האקדמי פרס: [email protected]
המרכז הבינתחומי: [email protected]
האקדמיה למוזיקה ומחול: [email protected]
מכללת הדסה: [email protected]
סמי שמעון אשדוד: [email protected]
תל חי: [email protected]
מכללת גורדון חיפה: [email protected]
סמינר הקיבוצים: [email protected]
מכללת אפרתה: [email protected]
טכנולוגית באר שבע: [email protected]
בעקבות המצב הוציאו אותי לחל"ת, האם מגיעים לי דמי אבטלה?
מצורף כאן קובץ זכויות של "כל זכות" העונה על שאלות מסוג זה, והנחיות הביטוח הלאומי בעקבות התפשטות הקורונה.
בנוסף, אתר כל זכות הכין קובץ זכויות נרחב המתייחס לסיטואציה בעת משבר הקורונה העוסק גם בזכויות עובדים, מעסיקים, בידוד ביתי, הפרת בידוד וכדומה. אנו ממליצים להיכנס לאתר ולקרוא על הזכויות והחובות שלכם/ן בנושאים השונים.
האם ישנו שיח אל מול ביטוח לאומי לגבי פטור או הקלות לסטודנטים/ות בדמי ביטוח לאומי בעקבות הקורונה?
לא. כדי להיות זכאים לדמי אבטלה (במקרה הנפוץ היום- יציאה לחל"ת) צריך לשלם גם ביטוח לאומי. כלומר כדי להיות זכאי צריך להיות אדם המשלם ביטוח לאומי. בנוסף, סטודנטים מקבלים הקלות בתשלום המסים בשנה הראשונה לאחר קבלת התואר ולכן פטור בתשלום המסים המופחתים היום עשוי לפגוע בסטודנטים בעתיד.
האם תינתן הקלה/ החזר בשכר הלימוד?
הדרישה להפחתת שכר הלימוד עלתה מספר פעמים במשא ומתן מול נציגי האוצר, הות"ת וראשי הנהלת המוסדות. כלל הגורמים התנגדו לכך באופן נחרץ, מדובר בעלויות מאוד גבוהות למדינה (מעל מיליארד ש״ח). בנקודת הזמן הקריטית הזאת שבה עשרות אלפי סטו' שוקלים להקפיא את הלימודים, מחצית מאתנו איבדו את מקום עבודתם בשיא המשבר והמצוקה רק ממשיכה להתרחב – הבנו שנדרש סיוע כלכלי מיידי ושלא נוכל להמשיך לחכות ולעצור הזדמנות משמעותית כזאת.
ישבנו במשא ומתן עם כל הצדדים, נלחמנו על כך שגובה התקציב יהיה מותאם לגודל המשבר, הצגנו את נתוני סקר הסטודנט, מיפינו את הצרכים ומיקדנו את האוכלוסיות שהכי זקוקות לסיוע בשלב זה.
לאורך כל הדרך היה ברור לנו שהתכנית צריכה להכיל מגוון רחב של מלגות, קרנות ותכניות סיוע כדי להגיע לכמה שיותר סטו'. בתוך התכנית, שילבנו מענה מדויק לאתגרים בטווח הקצר והארוך, עמדנו על כך שיושקעו תקציבים בתכניות שהוזנחו במשך שנים ויאפשרו לנו הזדמנויות תעסוקתיות, שייווצר שוויון בין הסטו' במערכי הסיוע של הממשלה ושיחוזקו אוכלוסיות חלשות כדי שכולנו נצלח את התקופה הזו על הצד הטוב ביותר.
חשוב להגיד, כחלק מהמערך עשרות אלפי סטו' יקבלו סבסוד מלא או חלקי לשכר הלימוד, סבסוד גבוה הרבה יותר מהנחה גורפת שהייתה אמנם מגיעה לכל סטו' אבל בסכומים נמוכים ולא הייתה פותרת את בעיית הנשירה ומסייעת למי שהכי צריכה. כמו כן, המדינה לא יכולה להוריד שכר לימוד במוסדות הלא מתוקצבים (שם הסטו' משלמים שכר לימוד גבוה מאוד) ואנחנו בחרנו שלא להשאיר אותם מאחור, נלחמנו על פתרונות שיסייעו לכל אוכלוסיות הסטודנטיות בישראל ולא רק לקבוצה מסוימת. פנינו קדימה, אנחנו ממשיכים לבחון דרכים נוספות לסיוע ומקווים שנוכל לחזק כמה שיותר סטו' בתקופה מאתגרת זו.
אני לומד/ת במכללה טכנולוגית להנדסאים תחת מה"ט. האם גם אצלנו הלימודים מקוונים?
כן, הנחיות משרד הבריאות לגבי ההשכלה הגבוהה כוללות גם את המכללות הטכנולוגיות תחת מה"ט. כך שגם המכללות הטכנולוגיות עדיין צריכות לקיים לימודים מרחוק בלבד ועדיין לא קיים אישור לבצע לימודים פרונטליים המוסדות. עם זאת, קיים אישור לקיים את הבחינות הממשלתיות בצורה פרונטלית, לרבות פרויקט גמר, בהתאם להנחיות שמירת מרחק ומספר נבחנים בכיתה. נעשית עבודה על מנת לשנות את ההוראות ולהצליח לקיים קורסים מעשיים בצורה פרונטלית אבל עד לרגע זה, האישור אינו קיים ולימודים יכולים להתקיים מרחוק בלבד.
לכל בעיה פרטנית ניתן לפנות לפניות הציבור הסטודנטיאליות במה"ט.
באיזו פלטפורמה מתקיימים הלימודים המקוונים?
כרגע נראה שרוב המוסדות האקדמיים והטכנולוגיים בוחרים להשתמש בשיעורים מקוונים במודל, באפליקציית ZOOM או GOOGLE TEAMS או webinar של ישראל דיגיטלית. את המידע אודות הפלטפורמה שבחר המוסד שבו אתם/ן לומדים/ות, תוכלו למצוא במיילים שנשלחו אליכם/ן מהמוסד. מוזמנים/ות להיכנס לאתר שמרכז את כל הכלים הטכנולוגיים שרלוונטיים לתקופה זו.
סרטון עבודה לפתיחת כיתה דיגיטלית בזום
מה קורה עם הבחינות הממשלתיות של מה"ט? האם הן מתקיימות כרגיל?
כן, כרגע מתוכננות להתקיים כרגיל כל הבחינות הממשלתיות וקיים אישור לבצע אותן כרגיל באופן פרונטלי בהתאם להנחיות כמות סטו' בכיתה ושמירת מרחק. ניתן יהיה להתעדכן במועדי הבחינות באתר מה"ט.
מה לגבי הגנות על פרויקטי הגמר?
גם פרויקטי גמר והגנות על פרויקטים ימשיכו להתקיים כרגיל בקמפוס בהתאם להנחיות משרד הבריאות.
מה לגבי מעבדות ועבודה מעשית בלימודים שאי אפשר לעשות מרחוק?
נושא זה הוא אחד מנקודות התורפה העיקריות של התקופה האחרונה. ביטול השיעורים הפרונטליים וההגעה למוסדות הלימודים מובילה להשלכות מרובות. הפתרונות המוצעים של למידה מרחוק עשויים לצמצם מאוד את גודל הפגיעה בלימודים אקדמיים בסמסטר הנוכחי, אך עם זאת, למידה מקוונת לא נותנת מענה לכל הקורסים/מעבדות/הכשרות/אימונים/טיפולים שחייבים להתנהל באופן פיזי. בתאריך 23.11.2020 אושרו בועדת החינוך הנחיות אשר מאשרות הגעה של סטודנטים לקמפוס באישור המוסד האקדמי כל עוד השהייה של סטודנטים בקמפוס לא תעלה מעל 10% מסך כלל הסטודנטים הלומדים באותו מוסד. בנוסף, ועדת החינוך אישרה כי קורסים מעשיים, שלא ניתן לקיימם באופן מקוון בשל צורך בתשתיות או ציוד ייעודים הנמצא בקמפוס, התקיימו בקמפוס בקבות של עד 10 משתתפים (כולל אנשי סגל). כמו כן, קורסים נוספים יוכלו להתקיים בקמפוסים על פי גודל החדר, ככל שהחדר גדול יותר כך יותר משתתפים (חד של עד 60 מ"ר יוכל להכיר 15 משתתפים, חדר של 60-190 מ"ר עד 25 משתתפים וחדר גדול מ 150 מ"ר יכול להכיל עד 50 משתתפים). יש לציין, כי גם כאן, כל מוסד נותן פתרונות שונים- החל מדחיית הקורס בתקווה לשיפור במצב או קיום הקורס במתכונת חלופית, ועד ביטול מוחלט של קורסים והכשרות מסוג אלו. ביטול או דחיית הקורסים וההכשרות בהחלט יכולים להביא להשלכות שונות, החל בדחיית מועד סיום הסמסטר וכלה בחזרה על קורסים מסוימים. אנחנו בהתאחדות בהחלט מבינים את הבעייתיות במצב זה ומנסים לחשוב, להתעדכן ולהציע את הפתרונות שיקלו ויצמצמו את הפערים ככל האפשר וכן פועלים לקדם את פתיחת קבוצות לימוד בקמפוסים תחת מגבלות באופן וולנטרי. עם זאת, כפי שאתם/ן בטח מרגישות/ים, כל המשק במצב בעייתי ואינו יציב. לכן, חשוב להתאזר בסבלנות ולשמור על גמישות בסיטואציה. אם יש לכם/ן פניות ספציפיות בנושא, ניתן להפנות לאגודות הסטודנטים ואלינו, וכמובן שנשמח לשמוע על רעיונות ופתרונות שיוכלו לשרת את הסטודנטים והסטודנטיות בסיטואציה.